Чи обов’язково проводити огляд об’єкта оцінки?

Відомо, що проведення оцінки майна у певних випадках можливе без огляду об’єкта оцінки. Так як Звіт про оцінку майна може перебувати у повній або стислій формі. Звіт про оцінку майна, що перебуває у повній формі, у тому числі має містити: письмову заяву оцінювача про особистий огляд об’єкта оцінки (у разі неможливості особистого огляду – відповідні пояснення та обґрунтування застережень та припущень щодо використання результатів оцінки).

Відповідно на законодавчому рівні (крім експертної грошової оцінки земельних ділянок, оцінки колісних транспортних засобів) не встановлено обов’язку здійснювати огляд об’єкта оцінки, проте при його непроведенні про це обов’язково вказується у звіті про оцінку майна, з поясненням про неможливість особистого огляду з огляду на відповідні пояснення. обґрунтуваннями та застереженнями.

Однак судова практика трактує Закон трохи інакше, так ВГСУ (справа № 907/797/13 від 15.02.17р.) зазначає, що непроведення суб’єктом оцінки огляду об’єкта оцінки є підставою для визнання протиправним оцінюванням майна згідно з звітом про незалежну оцінку та – незаконними діями державного виконавця. Нині такі рішення непоодинокі.

З урахуванням наведеного вище правильним буде рекомендація оцінювачу чітко дотримуватися норм законодавства.

Для того, щоб дізнатися, як правильно вносити до Звіту про оцінку майна пояснення, обґрунтування, застереження щодо огляду об’єкта оцінки, запрошуємо на онлайн-курси з підготовки оцінювачів від RG SATELLIT. Ласкаво просимо!