Оцінка домоволодіння у Ваших руках!

Оцінка будинку – послуга, без якої не обійтися у багатьох випадках. Фактично будь-які операції з нерухомим майном вимагають розрахунку його ринкової вартості експертом-оцінювачем.

Мета оцінки будинку може бути наступною:

Переоформлення права власності після отримання будинку у спадок;
Проведення розподілу майна, згідно з рішенням суду;
Отримання кредиту, запорукою якого виступає будинок;
При продажу, отримання в дар, обмін для розрахунку суми податку.
Розрахунок ринкової вартості будинку (домовласництва) проводиться експертом-оцінювачем за договором оцінки. Щоб коректно оцінити будинок, потрібний певний набір документів.

Основні документи: документи, що встановлюють право (договір купівлі-продажу, дарування або свідоцтво про право власності на будинок, домоволодіння та ін.) Техпаспорт БТІ на нерухомість; Паспорти та ІПН власників нерухомості. Додатково може знадобитися: – Державний акт про право власності на земельну ділянку; Витяг з Держреєстру речових прав на нерухоме майно.

Насправді оцінювачі користуються двома підходами:

Витратний. Ринкова вартість будинку дорівнює всім витратам на його зведення, при цьому розраховується фізичне зношування будівлі та віднімається з кінцевої суми.

Порівняльний. Вартість будинку визначається виходячи із пропозицій про продаж аналогічних об’єктів у тій же місцевості.

Розрахунок вартості будинку спирається на безліч ціноутворюючих факторів: від його розташування в наявності корисних комунікацій.

Головні чинники оцінки житлового будинку: Розташування (район, прилеглі будівлі, транспорт); Площа земельної ділянки та її правовий статус (Фізичний стан будинку, матеріали його виготовлення; Рік будівництва; Інженерні комунікації (газ, вода, каналізація, світло, зв’язок)) Переваги за будь-якими пунктами підвищують цінність об’єкта, а отже, і його вартість.

Підсумком процедури оцінки будинку є звіт про визначення ринкової вартості будинку (будинковласництва), що відображає інформацію станом на момент оцінки.

Звіт про оцінку містить суму, в яку оцінено будинок, а також деякі інші відомості:

Основні характеристики та вихідні дані об’єкта оцінки, а також мета оцінки;
Опис оточення об’єкта оцінки (розташування, прилеглі споруди та інфраструктура);
Опис підходів застосовуваних та огляд ринку аналогічних об’єктів;
Розрахунок ринкової вартості.
Цей документ замовник може пред’явити нотаріусу, суді, страховій компанії, банку, посольстві та інших інстанціях.

Тепер, знаючи як проводити оцінку вдома, Ви разом із кваліфікованою підтримкою навчитеся це робити професійно! Запрошуємо на крафт-класи з підготовки оцінювачів. Ласкаво просимо!