Основні аспекти оцінки нерухомості для оренди (найму)

Якщо суб’єкт підприємницької діяльності, підприємство чи організація мають намір орендувати або передавати в оренду будь-яке майно, яке віднесено або може бути віднесене до основних фондів, то для забезпечення правильного розрахунку розміру орендних платежів необхідно провести незалежну оцінку об’єкта майбутньої оренди (найму).

Розрахунок орендної плати за оренду державного або комунального майна проводиться відповідно до нормативно-правових актів, затверджених державою (органами місцевого самоврядування), як правило, є такою процедурою:

– визначається річний розмір орендної плати, як добуток ринкової вартості об’єкта оренди, визначеної оцінювачем, та затвердженої орендної ставки (у% річних залежно від виду цільового використання об’єкта нерухомості);

– Визначається базова місячна орендна плата.

Базова місячна орендна плата протягом усього терміну дії договору оренди підлягає постійній індексації відповідного індексу інфляції.

Таким чином звертаємо вашу увагу, що орендна ставка за користування об’єктом нерухомості державної чи комунальної власності визначається не грн. / кв.м. (дол/кв.м.), як це зазвичай відбувається на ринку оренди нерухомості, а саме – у % річних від ринкової вартості об’єкта, визначеної оцінювачем.

Для детального ознайомлення з оцінкою нерухомості для оренди (найму) запрошуємо на крафт-класи з підготовки оцінювачів. Ласкаво просимо! Обмежена кількість місць. Встигни зареєструватися!