Як вибрати правильний будинок?

При виборі заміського будинку кожен з нас керується своїми уявленнями про те, що він повинен собою представляти: із чого побудований, де розміщується, яка ділянка, і ще багато-багато інших деталей. Але, як правило, незважаючи на те, що кожен орієнтується на власні уподобання, в більшості критеріїв смаки сходяться. Як би там не було, при покупці будинку варто враховувати всі нюанси, щоб не ризикувати комфортом своєї родини

Особливо суворо варто підходити до вибору будинків для постійного проживання. Як правило, будинок стає альтернативою міському житлу, коли відстань до міста відносно невелика – в межах 30-50 км. Відстань до міста – важливий критерій при виборі, оскільки більшість, переїжджаючи за місто, продовжує бути пов’язаним з мегаполісом багатьма ниточками – там розташовуються місце роботи, дитячий сад, школа, поліклініки та місця проведення дозвілля. Але не завжди відстань визначає час, який житель заміської нерухомості знаходиться в дорозі до міста. Так, щоб уникнути розчарування, фахівці радять перед покупкою кілька разів доїхати до будинку в різний час – у будні і вихідні, щоб зрозуміти, наскільки інтенсивний рух на трасі. Також варто подумати, як до нового будинку будуть добиратися ті, хто не водить машину, варто дізнатися, чи можна дістатися до місцевості на електричці або автобусі. Для тих, хто не збирається жити в тісній прив’язці до міста, питання з пробками стоїть не так гостро, але на перше місце виходить інше питання – наявність необхідної інфраструктури. Це важливий критерій у виборі ідеального заміського будинку, але в самарської насправді саме він є відсіває фактором – похвалитися розвиненою інфраструктурою може не кожен котеджне селище, не кажучи вже про неорганізованих майданчиках під ІЖС.

Тим, хто планує переїзд за місто, варто розуміти, що тепер їм доведеться самим думати, хто буде займатися обслуговуванням будинку та надавати житлово-комунальні послуги. У будівлях, що знаходяться за межами організованих селищ, це може стати серйозною проблемою для жителя. Також майбутньому власнику експерти радять звернути увагу на якість води і з’ясувати, наскільки подача води і електрики надійна. Варто також мати на увазі, що експлуатаційні витрати в заміських будинках кілька вище, ніж у міських квартирах.

Фахівці радять купувати нерухомість в селищах високого ступеня готовності, де комунікації вже підключені або готові до підключення, а вдома заселяються. На початковій стадії проекту ціни привабливішим, але вкладення інвестора більше ризикованими. Тому, якщо немає поспіху, можна вибрати вигідну пропозицію, орієнтуючись на репутацію забудовника.

Будинок для постійного проживання повинен бути довговічним. Фахівці зауважують, що будівельні матеріали можуть бути різними, але головне, щоб вони були якісними і добре зберігали тепло. Самим міцним матеріалом традиційно вважається цеглина. У цегляному будинку тепло взимку і прохолодно влітку.

Посперечатися з цеглою можуть газосиликатні блоки, стіни з яких також стійкі до будь-яких атмосферних впливів, не схильні до цвілі та грибку і володіють відмінними теплоізоляційними властивостями. Вважається, що газосилікатний цеглу в шість разів тепліше звичайного.

Будинки можуть являти собою каркасні будови. Їх головне достоїнство – висока швидкість будівництва і дешевизна. Конструкція будинку має малу вагу і не створює надмірного навантаження на фундамент, завдяки цьому витрати на створення такого будинку значно знижуються.

Деякі покупці віддають перевагу будинки з дерева. Будинки з бруса менш схильні до усадки, ніж удома з колод, простіше в збірці, проте вони і менш міцні, ніж колод.

Також при виборі будинку і ділянки варто подбати про наявність відповідної інфраструктури для відпочинку на природі. Любителям яхтового спорту і прогулянок по річці стоїть при покупці звернути увагу не тільки на наявність річки поблизу, але й на можливості зберігання і зручність спуску до води водного транспорту.

Майбутнім мешканцям буде комфортно, якщо будинки котеджного селища мають власну поштову адресу, що дає можливість не тільки безперешкодно отримувати пошту, рахунки за комунальні послуги, але й викликати таксі – до найшикарнішою хатинці в чистому полі жоден таксист просто не поїде. Чи варто пояснювати, що при виборі місця для постійного проживання необхідно вибирати саме будинок або ділянку для подальшого будівництва, який має призначення житлового будівництва, а значить, залишає можливість у подальшому прописатися в ньому.

Як правило, не в останню чергу покупці звертають увагу на площі ділянок і проекти будинків. Найбільшим попитом користуються пропозиції з оптимальним співвідношенням площ. Втім, для різного класу котеджних селищ критерії оптимальності відрізняються. Наприклад, будинок площею 100 кв. м на ділянці 6 соток безглуздо буде виглядати в селищі бізнес-класу.

Прикладом невдалого співвідношення площ може служити склалася хаотична забудова в районі 2-ї, 3-й просік. Відсутність комплексної забудови призвело до того, що на невеликих ділянках дорогої землі були зведені величезні будинки з сумнівним архітектурним виконанням. Жити в таких будинках і некомфортно, і дорого з урахуванням все зростаючій вартості енергоресурсів та ЖКП, а в майбутньому мешканця чекає і високий податок на нерухомість. Який будинок можна побудувати на ділянці, а який – ні, регулюють будівельні норми: СНіП 2.07.01-89 встановлює правила, за якими мінімальна відстань від будівлі до межі ділянки має становити не менше 3 м, а відстань між сусідніми будинками – не менше 15 м.

Площі будинків і ділянок тим більше, чим вище клас селища, і до кризи «просторі» пропозиції часто знаходили свого покупця. Початок фінансових труднощів переорієнтувало потенційних покупців на домоволодіння менших площ. І зараз найбільшою популярністю користуються ділянки по 10-20 соток з будинками площею 280 – 380 кв. м.

Як відзначають експерти, спостерігається прямий взаємозв’язок таких параметрів, як віддаленість від міста і площа ділянок та будівель. Як правило, чим далі селище знаходиться від міста, тим вартість землі нижче і, відповідно, тим більше можливостей розширення ділянок без загрози сильного подорожчання. Втім, більш віддалені селища покупці вибирають для дачі, а не для постійного проживання.

Перш ніж вибрати будинок, де до історії сім’ї додадуться нові щасливі сторінки, необхідно вивчити всі пропозиції ринку, зважити всі «за» і «проти», проконсультуватися з професіоналами ринку нерухомості, чий грамотний рада дозволить прийняти правильне рішення, піти від зайвих емоцій чарівності місцем …