Знайомство з ризиками при оцінці майна на прикладі ризиків характерних для доходної нерухомості

Ризик типу власності (нерухомості, майна) означає невірний вибір конкретного типу нерухомості за загальної сприятливої ​​ситуації у розвиток ринку нерухомості.
Ризик зміни співвідношення попиту та пропозиції. Оскільки основними чинниками, що регулюють ринок будь-яких товарів та послуг, є попит та пропозиція, внаслідок їхньої взаємодії створюється ринок продавців або ринок покупців. Однак на ринку прибуткової нерухомості є ряд істотних особливостей, для з’ясування яких необхідно в кожний певний період проаналізувати фактори, що впливають на ринок нерухомості.
Ризик місцезнаходження визначається умовами місцевого ринку та перспективами соціально-економічного розвитку регіону, які обумовлені припливом та відпливом капіталу з регіону, рівнем диференційованої зайнятості працездатного населення, криміногенною ситуацією в регіоні, ставленням населення до приватного та іноземного капіталу, можливостями міжетнічних та соціально-економічних та озброєних конфліктів, екологією регіону і т.д., тобто тими факторами, за якими доходна нерухомість у межах місцевого ринку може стати менш привабливою.
Орендний ризик пов’язані з тим, що орендар неспроможна заплатити всю орендну плату, передбачену договором. Збитки за орендними кредитами зазнає власник, тому що для виселення орендаря та підготовки приміщення для нового орендаря потрібен час. Цей тип ризику найчастіше притаманний нерухомості з одним-єдиним орендарем.
Фізичний знос і старіння також можуть знизити доходність нерухомості. Власники часто вважають за краще нести значні матеріальні витрати, щоб зробити свої будівлі сучасними. Важко визначити ступінь функціонального зносу, оскільки він більшою мірою залежить від розробок нових технологій.
Ризик законодавчого регулювання та зміни оподаткування полягає в тому, що влада вимагає непередбачених витрат або підвищує податки на власність (майно, нерухомість). Зміни або у законодавчому регулюванні, або у оподаткуванні в тому випадку, якщо вони непередбачувані, можуть змінити грошовий потік доходів від нерухомості порівняно з очікуваним.
Ризики інфляції та реінвестування – відносно дрібніші ризики для інвестування в нерухомість. Інфляційний ризик пов’язаний з тим, що реальні передбачені договором грошові потоки доходів від оренди можуть бути набагато нижчими, ніж очікувалося, через інфляцію. Чим більший термін оренди, тим вищий такий ризик.
Ризик зниження ліквідності. Ліквідність ринку нерухомості за всіма типами нерухомості визначається на макрорівні такими факторами:
соціально-економічною ситуацією у країні, регіоні;
доступністю кредитів, що визначається державною політикою (якщо уряд проводить політику “Дорогих грошей”, кредит менш доступний через високі відсоткові ставки);
політикою комерційних банків скорочують чи розширюють кредитування під заставу нерухомості.