Прогнози та реалії на ринку нерухомості

Після кризових потрясінь, президентських та парламентських виборів, низки проведених реформ економіка найближчим часом, мабуть, планує взяти перерву. Насамперед це стосується ринку нерухомості, вважають фахівці.

Будівельники ж навпаки, вважають, що у 2015-му році спостерігатиметься зростання цін на нерухомість, що будується – через подорожчання металу, будматеріалів та можливого «зростання» апетитів чиновників. У результаті – чекайте на підвищення цін на новобудови на 3-7%. Ще одна можлива та важлива причина підвищення цін на первинному ринку – запуск у роботу податку на нерухомість. У Податковому кодексі зазначено, що новий збір сплачуватимуть як власники квартир, так і забудовники. Тож слід очікувати включення цього податку у вартість квадратних метрів.

Крім того, забудовникам доведеться сплачувати податок з квартир, які не вдалося реалізувати до введення об’єкта в експлуатацію. Планується, що до Податкового кодексу буде внесено поправки, які звільнять компанії від сплати цього збору. Але коли саме це станеться, наразі невідомо.

Забудовники також упевнені, що незважаючи на прогнозоване зростання цін, попит на новобудови залишатиметься стабільним, при цьому вторинне житло втрачатиме популярність серед можливих клієнтів. Таким чином можна констатувати, що забудовникам після кризи таки вдалося повернути довіру українців, які вже не побоюються інвестувати в недобудови.

Є, але”
Щоправда, напевно, варто обмовитися – в якомусь сенсі багато чого в продажі в новобудовах залежатиме від інформаційного фону і від регіону – іншими словами, чи висвітлюватимуться в ЗМІ скандали з недобудованими будинками. В Одесі, наприклад, протести ошуканих інвесторів (Альянс, Прогресбуд тощо) були популярною темою наприкінці минулого року, актуальними вони залишаються і зараз – жодного тижня, жодної сесії не проходить без протестів інвесторів. На такому негативному тлі навряд чи багато хто захоче йти на ризики, купуючи нерухомість у недобудованому будинку – особливо з урахуванням того, що влада досі нічого з несумлінними забудовниками не зробила. Втім, дещо змінити ситуацію в позитивний бік може законодавча норма, що працює, про заборону кредитування житла на рівні котловану.

Все буде тихо
Найневтішніші прогнози виходять саме від Кабінету міністрів України. Наприклад, у документі, який щорічно публікується як офіційний прогноз у сфері нерухомості, повідомляється про зростання вартості квадратного метра житла на 10,8%.

Зокрема, на здешевлення іпотеки передбачено лише 300 млн. проти 1 млрд. гривень минулого року. Але й ці програми, зазначають фахівці, великої погоди не зроблять. Незважаючи на бадьорі рапорти чиновників, у тому числі місцевих, про те, що від бажаючих взяти в них участі не було відбою, реалізація програм кульгала через недосконалий механізм.

Хоч один плюс
У результаті можна сказати наступне – особливих змін не варто чекати. Хіба що якщо станеться щось надзвичайне, на кшталт зниження курсу гривні по відношенню до долара (тоді ціни підуть вниз) або ж банкіри ризикнуть і розіграють картку з більш доступними та лояльними програмами кредитування житла.