Жити в готелях у Києві стало дорожче: що буде далі

Операційна діяльність готелів на початку року знизилася, при цьому вартість проживання зростає.

Стагнація чи зростання?
Експерти розходяться на думці про те, якою є ситуація на готельному ринку Києва. За даними компанії JLL, вперше за останні 5 років на ринку готелів столиці спостерігалося зниження середньоринкових операційних показників. Такими були результати першого півріччя. При цьому ситуація була різною залежно від класу готелю. Готелі середньої цінової категорії утримували завантаження, а от дорогі готелі відчули падіння попиту.

За словами Радомира Цуркана, партнера компанії CBRE, що управляє, за результатами 1 півріччя 2019 року середня заповнюваність готелів Києва склала 51,7% (+0,9 пп г/г). Найбільш високі показники заповнюваності спостерігалися у травні-червні і склали 58,4% та 59,2% відповідно. При цьому коефіцієнт середньої прибутковості одного номера (RevPAR) свідчить про покращення операційної ефективності готелів Києва. За підсумками 1 півріччя RevPAR зріс до 1366 грн. (50,7 дол.) у середньому за період, що становило зростання +14,4% р/р.

За словами експерта, покращення операційної ефективності є не так наслідком зростання попиту на готельні номери (+3% г/г), як зростанням середньої вартості номера (ADR), яка зросла +14,4% г/г до рівня 2 654грн (98 ,6 дол.) у 1 півріччі 2019 року.