Як вигідно продати будинок: 9 способів провести передпродажну підготовку нерухомості

Британський експерт з нерухомості Філ Спенсер у своїй телепередачі дав пораду власникам як вигідно продати будинок та назвав 9 способів підвищити його оцінну вартість до угоди.

За розрахунками Спенсера, на території Великобританії достатньо вкласти 4 000 фунтів стерлінгів (близько 135 тисяч гривень за офіційним курсом НБУ), щоб оцінна вартість будинку підвищилася на 40 000 фунтів (на 1,35 мільйона гривень).

Свої поради, як вигідно продати будинок, Філ дав у передачу, опубліковану виданням Daily Mail. Серед названих способів є такі, реалізація яких не коштуватиме власникам нерухомості жодної копійки.

Як вигідно продати будинок – 9 порад від експерта
Перефарбувати фасад та віконні рами
Як вигідно продати будинок – освіжити фасад та рами
Ніколи не варто недооцінювати важливість «стриманості» – це перше враження, яке ви отримуєте, коли наближаєтеся до будівлі з вулиці. Свіжофарбовані віконні рами (якщо у вас встановлені дерев’яні вікна) покажуть, що ваш будинок у хорошому стані, і розвіють побоювання будь-якого покупця про те, що всередині нього ховаються серйозніші проблеми. Якщо фасад будинку оштукатурений перефарбування дозволить зробити йому миттєву «підтяжку обличчя» (рада не підходить для будинків із зовнішньою цегляною кладкою або оброблених облицювальною цеглою).

Оновіть вхідну частину: двері, ручку дверей, поштову скриньку
Шліфування та перефарбування вхідних дверей у класичний колір, наприклад, червоний або темно-синій, підійде потенційним покупцям. Якщо ви хочете залучити молодих покупців, скористайтеся журналами інтер’єрів, щоб дізнатися, який відтінок зараз модний. Купуйте нову дверну ручку, номер для дому. Можна придбати нову поштову скриньку з латуні або нержавіючої сталі.

Придумайте назву свого будинку
Як показують дослідження у Великій Британії, придумане ім’я для будинку чи маєтку підвищує його вартість на тисячі фунтів. У британців популярністю користуються назви, в яких присутні посилання на монархію і дворянство: «Crown Cottage» або «Clarence Estate». Такі імена будинків як Harvest Lodge або Owl Corner викликають асоціації з сільським побутом. Перед тим, як дати ім’я будинку, перевірте його в Google – може, ваші сусіди вже випередили вас із назвою.

Упорядкуйте свій сад і газон
Як вигідно продати будинок – упорядкуйте присадибну ділянку
Почніть з посадки великої кількості барвистих квітів на клумбах і палісаднику, щоб ваші гості і майбутні покупці позитивно сприймали будинок. Позаду будинку викосіть газон, знову засійте травою оголені ділянки землі, проведіть обрізку дерев, кущів, живоплоту, якщо вона у вас є.

Повісьте в будинку дзеркала, приберіть у передпокої
Стиснутий вхід до будинку миттєво відштовхує, проте реальне розширення передпокою обходиться дорого. Натомість створіть ілюзію більшого простору, вішаючи дзеркала. Приберіть з передпокою велосипеди, пальта, коляски та взуття.

Оновіть кухню та їдальню
Кухня – одна з найважливіших кімнат у будинку, але повне переобладнання коштуватиме десятки тисяч гривень. Тим не менш, простий косметичний ремонт (“макіяж”, як називає його Філ Спенсер), може творити чудеса за невелику вартість. Перефарбуйте або замініть дверцята шаф, стильні ручки для дверей та ящиків.

Ретельно обробіть і очистіть від накипу крани, якщо сантехніка серйозно застаріла – варто її повністю замінити на найдорожчі моделі.

Переобладнання ванної кімнати
Подібний підхід використовуйте і при невеликому ремонті у ванній кімнаті, де варто зосередитись на деталях. Для сантехнічних робіт найміть професіонала, щоб не довелося переробляти і не понести додаткових витрат на виправлення власних помилок при ремонті.

У ванну також купіть новий набір кранів, душ із сильним напором води, відмийте або замініть стінки душової кабіни (якщо вона у вас встановлена).

Ретельне чищення килимів
Щоб оновити килими та килимове покриття, варто не тільки пропилососити, але й віддати їх у чищення. Подібні послуги часто надають на автомийках. Також можна взяти напрокат спеціальне обладнання для чищення килимів або запросити клінінгове агентство.

Продайте старі речі та заробіть на косметичний ремонт
Під час підготовки будинку до продажу ви перебиратимете свою домашню кімнату за кімнатою. Скористайтеся можливістю для збору зайвих речей, якими ніхто не користується, ви можете продавати свої непотрібні книги, застарілі дитячі іграшки, старий одяг та меблі. Виручені гроші витратите на упорядкування будинку.