Купівля котеджу під Києвом: ціни приємні, а пропозиція зростає

Для любителів життя за містом чудовий варіант – це купівля котеджу під Києвом. Пропозиція такого житла зростає, а ціни знижуються.

Пропозиція та попит на котеджі під Києвом – зростають
Станом на кінець травня 2019 року у Києві та Київській області на продаж виставлено нерухомість у 200 котеджних містечках.

«Сукупний обсяг котеджів та таунхаусів у діючих котеджних містечках складає 11 825 юнітів. У середньому котеджні містечка забудовані на 57%. З огляду на те, що багато КМ забудовуються в міру продажу ділянок, цей показник можна використовувати для непрямої оцінки обсягів вже проданих котеджів», – каже директор директора City Development Solutions Роман Герасимчук.

При цьому на сьогоднішній день у продажу на ринку заміської нерухомості знаходиться близько 3,5 тисяч котеджів та ділянок під котеджну забудову, що входять до складу котеджних містечок. Обсяг нової пропозиції в останній рік був незначним – загалом ринок Києва та області поповнився 21 новим проектом.

«З кожним роком конкуренція зростає. Деякі забудовники квартир пробують себе у котеджному будівництві», – каже Давид Батанов, комерційний директор компанії Evrodim.

Дедалі більше людей розглядають придбання котеджу, як цікаву інвестицію та хороший варіант житла.

За даними експертів, хороша ціна викликає підвищений інтерес до такого виду нерухомості.

«З початку 2019 року ми можемо констатувати суттєве пожвавлення купівельного інтересу до котеджів. За нашими даними, на сьогоднішній день у структурі продажів заміського житла, купівля котеджів, за однокімнатними квартирами, займає другий рядок за популярністю. На кінець травня кількісний показник придбань приватних будинків становить близько 12%, а до кінця року може зрости до 15%. Це суттєвий результат, адже ще рік тому частка котеджів не перевищувала 5% від загальної кількості придбань у передмісті Києва. Зростаюча популярність котеджів викликана, в першу чергу, конкурентною ціною та відчутними перевагами такої покупки порівняно з квартирами. На сьогоднішній день ми можемо констатувати, що вартість котеджу площею 100 кв. м можна порівняти з ціною, наприклад, 60-метрової квартири в будь-якому зі спальних районів Києва», – наводить цифри Владислав Кононов, керуючий партнер компанії AVM Development Group.

Ще одним фактором, який впливає на зростання популярності котеджів, є рекреаційні можливості. Ні для кого не секрет, що забудовники прагнуть свої містечка облаштувати у безпосередній близькості до рекреаційних зон – вихід до води, близькість лісу.

Також котедж під Києвом – гарна інвестиція. «Вкладення в купівлю котеджу, так само як і придбання земельних ділянок, придатних для індивідуального будівництва, є на сьогоднішній день гарною інвестицією, з прибутковістю, що перевищує прибутковість банківських депозитів. Наприклад, від покупки будинку на початковій стадії будівництва до введення в експлуатацію вартість котеджу зростає щонайменше на 20-25%. Крім цього, пасивний дохід від вкладення коштів у купівлю будинку може скласти щорічно до 15%», – додає Кононов.

Ціни на котеджі під Києвом знижуються
Вартість котеджів дуже різна і варіюється від багатьох факторів. За даними компанії Evrodim, на ціну впливають відстань від столиці, розмір ділянки, площа будинку, технологія будівництва, комплектація котеджу, комунікації тощо.

У той же час, незважаючи на зростання попиту, ціни на котеджі знижуються.

За даними City Development Solutions, середні ціни на котеджі станом на кінець травня 2019 коливаються в діапазоні 4,3 – 6,5 млн. грн. Порівняно з травнем 2018 року ціни знизилися на 9,4%.
«Можна знайти пропозицію як за 1,5 млн., так і за 6-8 млн. Основний пул пропозиції зосереджений у ціновому сегменті від 2,5 до 5 млн. грн.», – каже Ольга Соловей, співзасновник та керуючий партнер Українського клубу нерухомості (URE Club).

Головні тенденції
Однією з важливих тенденцій останніх років експерти називають консолідацію ринку – котеджні містечка, які мають спільну інфраструктуру, закриту територію та сервісну службу значною мірою виграють у котеджів, що окремо стоять, розташованих у передмісті Києва.

Купівля котеджу під Києвом
При купівлі котеджу під Києвом клієнти віддають перевагу котеджним містечкам із розвиненою інфраструктурою.

«При порівнянній ціновій політиці, власна інфраструктура, вищий показник безпеки та єдина стилістика довкілля визначають високий інтерес покупця до котеджних містечок. Не менш важливою є і тенденція до збільшення розриву цін між бюджетними та престижними проектами. Так, мінімальна вартість котеджу складає 542 тис. грн. за невеликий будиночок у Демидові (Вишгородський напрямок), у той час як максимальна вартість будинку у котеджному містечку становить 38,5 млн. грн. за фешенебельний котедж на 6 спалень із ділянкою 0,25 га в Обухівському напрямку.